Gedachten bepalen je gevoelens
Een negatieve gedachte kan ervoor zorgen dat je emotioneel volledig uit balans raakt. Ga maar na: Je ligt ‘snachts in bed en vraagt je af of je je auto, die een straat verderop geparkeerd staat wel goed op slot hebt gedaan. Je denkt dat je auto daardoor misschien wel gestolen kan worden of dat je autoradio eruit gehaald wordt. Je voelt angst opkomen. Vervolgens wordt je misschien wel boos op jezelf omdat je niet gecontroleerd hebt of je je auto wel goed afgesloten hebt. Herkenbaar?
Negatieve gedachten beïnvloeden je emoties op een negatieve manier
Negatieve gedachten werken verslavend. Één negatieve dachten of gevoel brengt een andere negatieve gedachte en gevoel teweeg. Voordat je het weet denk je aan wat je verder die dag allemaal niet goed gedaan hebt, of wat er die dag niet goed ging. Het is een neerwaartse spiraal waarin je terecht komt. Je kunt allerlei rampscenario’s gaan bedenken, maar dit kost heel veel energie en levert veel stress op. Negatieve gedachten kunnen na verloop van tijd automatisch worden. Hoe meer aandacht je geeft aan negatieve gedachten hoe meer ze de baas worden over jou. Zodanig dat je op een gegeven moment niet meer bewust bent van je negatieve gedachten.
Waarom denken we dan negatief? Waar komt het vandaan?
Het is goed om te weten dat we als mens van oudsher gericht zijn op overleven. In de oertijd was de kans groot dat we aangevallen werden door wilde dieren of ander gevaar ons bedreigde. De hersenstam, het primitieve deel van het brein, is gericht op veiligheid en overleven. Dit deel van het brein laat ons bij gevaar, weg vluchten, vechten voor ons leven of bevriezen. Het scant als het ware continue de wereld om ons heen op potentieel gevaar.
In ons dagelijks leven vertaalt zich dit in alert zijn op concurrentie, de lat hoog leggen zodat je geen kritiek krijgt of perfectionisme. Je vermijd veel of je begint ergens niet aan omdat je bang bent fouten te maken. Je doet aan zelfkritiek en bekijkt ook anderen kritisch. Uiteindelijk ga je dan geloven dat je het nooit goed kunt doen of dat je nooit je doelen zult bereiken.
Daarnaast is het zo dat door dit systeem we een negatieve ervaring beter onthouden dan positieve ervaringen of gebeurtenissen. Als we ons herinneren waar gevaar loert, of wie het slecht met ons voor heeft, is het makkelijker om te overleven en om onszelf succesvol voort te planten.
Dippen of Dimmen?
Dit wetende, kun je er dus iets aan doen. Als je negatief kunt denken, dan kun je ook positief denken. Je kunt Denken In Problemen, of Denken In Mogelijkheden. Door het denken in mogelijkheden, ga je nieuwe mogelijkheden zien. Door het denken in problemen ga je alleen nog maar meer problemen zien. Veel van onze gedachten zijn onbewust, maar zodra je merkt dat je in een negatieve gedachtespiraal zit, dan kun je dit ook weer omdraaien. Als je positief kunt denken, dan ontwikkel je positieve gevoelens. Door positieve gevoelens wordt je mentaal sterker en kun je gemakkelijker omgaan met tegenslag.
Mogen negatieve gedachten of emoties er dan niet zijn?
Negatieve emoties als boosheid, angst of droefheid hoeven niet per definitie vermeden te worden. Positiviteit betekent niet het negeren van het negatieve. Het gaat om de balans. Wanneer er ten minste drie positieve emoties tegenover één negatieve emotie staan, kun je goed functioneren. Het is dus belangrijk hoe je omgaat met negatieve emoties. Positieve emoties zijn nodig om moeilijkheden te overwinnen.
Wat als je die positieve gedachte niet gelooft?
Vaak hoor ik: “Ja maar, die positieve gedachte voelt als ‘onwaar’. Je kunt jezelf dan afvragen: “Wat maakt die positieve gedachte meer of minder waar dan die negatieve gedachte?” Is die negatieve gedachte meer waar omdat je hem al 100.000 keer gedacht hebt en bent gaan geloven? Het gaat er dus om dat je die positieve gedachten gaat oefenen. Ook al voelen ze in het begin nog niet als de waarheid. Om jezelf daarbij te helpen kun je voor elke positieve gedachte uitspreken: “Ik kies ervoor om……. Bijvoorbeeld: ”Ik kies ervoor om te vertrouwen op mezelf”
Tips voor een positieve mindset:
1. Start je dag met een affirmatie
Door deze dagelijks toe te passen ga je je gedachten positief programmeren. Gebruik krachtige woorden of zinnen die je tegen jezelf zegt. Geen verkleinwoorden, of ‘ja maar’. Formuleer je affirmatie in de tegenwoordige tijd en positief. Vermijd het woord: ‘niet’. Bijvoorbeeld: “ik vertrouw op mijn intuïtie” of “ik kies ervoor om op mijn intuïtie te vertrouwen”. Maak iedere dag bewust tijd om je dag te starten met een positieve affirmatie.
2. Focus op je mogelijkheden
Je weet nu dat je geneigd bent te focussen op problemen en op wat er verkeerd loopt. Draai het om. Focus op wat je wilt bereiken en wat je kunt doen om dat te bereiken. Denk in mogelijkheden en oplossingen.
3. Geniet van de dingen die je echt leuk vindt
We zijn geneigd om de dingen die we leuk vinden, gewoon te vinden of deze onderaan onze to-do lijst te zetten. Doe regelmatig iets voor jezelf en geniet ervan zonder je schuldig te voelen.
4. Wees dankbaar
Dankbaarheid heeft de hoogste trillingsfrequentie in het universum. Door oprecht dankbaar te zijn zal je meer positiviteit aan trekken. Het gaat erom dankbaarheid te voelen en het uit te spreken naar je omgeving in plaats van het alleen maar te denken.
5. Houd een dagboekje bij
Noteer in je dagboek dagelijks (bijvoorbeeld voor het slapen gaan) wat jou die dag gelukkig gemaakt heeft of waar je dankbaar voor bent die dag.
6. Doe meditatie- of ademhalingsoefeningen
Door te mediteren wordt je je bewuster van je gedachtenpatronen en de invloed ervan op je gevoelens en gedrag. Deze negatieve gedachten hoef je niet te weg te drukken of te ontkennen. Erken en herken ze en kies ervoor om ze gewoon te laten zijn, zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om met je aandacht meer in het hier en nu te zijn en uit een negatieve gedachtenspiraal te komen.
7. Daag de negatieve gedachten uit
Stel jezelf de volgende vragen:
-“Is deze gedachte rationeel/reëel of is het angst of onzekerheid?”
-“Draagt deze gedachte bij aan het behalen van mijn doel?”
-“Helpt het mij om op deze manier te denken?”
8. Leef in het NU
Het verleden kun je niet meer veranderen en de toekomst kun je maar voor een klein gedeelte beïnvloeden. Wel kun je lessen trekken uit het verleden om het anders te kunnen doen in de toekomst. Leef daarom in het nu en laat je oordelen van over wat goed of slecht is los.
0 Reacties