Home » Gratis tips » Mindfulness » Je bent niet je gedachten
minder piekeren

Je bent niet je gedachten

door | 13 apr, 2021 | Mindfulness

De terreur van onze gedachten

We hebben een drukke geest waarin we elke dag duizenden gedachten denken. We hebben de neiging om ons te identificeren met onze gedachten en in onze gedachten leveren we voortdurend commentaar en oordelen we over alles wat we waarnemen. In tijden dat je je goed voelt, is dat niet zo erg. Dan zijn je gedachten mooi, vrolijk en goed. Het wordt lastiger in periodes dat je niet lekker in je vel zit. Dan kan het namelijk donker en destructief worden in je hoofd. De zeurende stem van zelfkritiek krijgt dan vrij baan en voor dat je het weet zit je in een negatieve gedachtespiraal. Gelukkig zijn er manieren om te ontsnappen uit die negativiteit. Wij mensen zijn namelijk geen willoze slachtoffers van onze eigen gedachten en de emoties die daaruit voortvloeien.

Niet-oordelende aandacht

Iedereen heeft in zijn leven dingen die tegenvallen en die pijn doen. We hebben allemaal onvervulde verlangens en dingen die we anders hadden gewenst. Dit geeft onaangename gevoelens. Dit is niet te vermijden. Het is een feit dat er ongemak is in ieders leven. Maar als je niet-oordelende aandacht hebt voor wat er nu is, zowel de hoogtepunten als de dieptepunten, geeft dat ruimte en vrijheid. Het maakt dat je milder kunt omgaan met de gebeurtenissen in je leven. Wat wij denken hoeft niet ons leven en ons humeur te bepalen. Gedachten zijn maar gedachten en als we er ons niet mee identificeren, verdwijnen ze ook weer. Wanneer dat inzicht écht diep tot je doordringt, hoef je niet meer te vechten tegen die gedachten. Dan kunnen ze er gewoon zijn.

Mindfulness oefenen betekent dus niet meer speelbal zijn van het denken of van het gevoel. Mindfulness geeft je gereedschap om keuzes te maken gedachten voor waar aan te nemen of ze te laten voor wat ze zijn of terug te keren naar de beleving in het nu. Natuurlijk kan denken ook van pas komen. Je hebt je brein niet voor niets, maar gebruik dit voor je administratie of het maken van een plan.

Je eigen werkelijkheid creëeren

Jij bent dus niet je denken, maar wie ben je dan wel? Je bent de waarnemer van je gedachten. Naarmate je je bewustzijn traint door onder andere meditatie wordt het steeds makkelijker om je gedachtes te herkennen en te beseffen wat je denkt. Het is vooral belangrijk om je bewust te worden van gedachten die je blokkeren, die negatief voor je zijn. Zo wordt je je er ook bewust van dat je je eigen werkelijkheid creëert. Je kunt je jezelf trainen om je wel of niet te laten beïnvloeden door je gedachtes. Door met mildheid naar je gepieker te kijken kun je eenvoudiger aanvaarden wat er gebeurt. Je kunt ook meer genieten van de mooie momenten, zonder je af te laten leiden, of ze krampachtig vast te willen houden. Op deze manier kun je meer sturing geven aan je eigen leven en makkelijker je doelen en dromen bereiken.

Manieren om je gedachten anders te bekijken

– Opmerken van gedachten zonder het gevoel te hebben dat je ze moet volgen, kijk alleen hoe ze komen en gaan.
– Zet je gedachten op papier. Door ze op te schrijven is er een onderbreking die je even de tijd geeft om stil te staan bij de betekenis ervan.
– Beschouw je gedachten als gebeurtenissen in je hoofd.

Over mij

Vele studies, cursussen en boeken verder kwam ik erachter dat hoe meer kennis er is, hoe minder we weten en hoe moeilijker het is om de juiste informatie te vinden. Graag deel ik de kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan met je en ontzenuw ik soms vastgeroeste misverstanden over slaap, voeding, beweging en ontspanning.

Gerelateerde artikelen

Wat is Mindfulness?

Wat is Mindfulness?

Er is maar één moment dat werkelijk bestaat. Dat is het NU. Toch zijn we in ons hoofd vrijwel nooit in het NU. Dat is best zonde omdat het NU-moment het enige moment is waarop je veranderingen in je leven kunt aanbrengen om het beter en mooier te maken. Met onze aandacht zitten we vaak in het verleden of in de toekomst, of we raken afgeleid door de vele prikkels om ons heen. Op het moment dat je nadenkt over het verleden of de toekomst, ben je energie aan het sturen naar iets waaraan je niets (meer) kunt veranderen. Je verliest daarmee een hoop energie die je had kunnen steken in het veranderen van je leven op dit moment. Mindfulness helpt je om met aandacht te leven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin